UncategorizedБългария-обмисля-да-заведе-дело-срещу-пакета-“Мобилност“-пред-Съда-на-ЕС

България вероятно ще поиска отмяна на част от пакета „Мобилност“ пред Съда на ЕС, ако не се стигне до компромис по най-спорните въпроси. Това съобщи евродепутатът Петър Витанов (Алианс насоциалистите и демократите) . Той постоянен член на транспортната комисия в Европейския парламент.

Връщането на празния камион (в държавата по произход) противоречи на основен принцип на ЕС– свободното движение на стоки и капитали. По мнение на специалисти тази мярка може да бъде оспорена в Съда на ЕС и би паднала“, казва Петър Витанов. По този въпрос българските евродепутати и българското правителство са единни. „Това е национална позиция”, уточнява Витанов пред EURACTIV България.
Това означава, че България може да започне преговорите за търсене на компромис със заплаха за предаване на съд.“Няма как да задължиш някой да отиде някъде другаде. Противоречи на свободния пазар“, казва Витанов.

Във вторник Европейският парламент даде „зелена светлина“ за начало на преговорите с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането на новите разпоредби.

 

Източник: econ.bg          Снимка: frapress.gr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувай коментар